Umeå - staden där allt är nära

I Umeå, norra Sveriges största stad, finns det inte bara 3 000 björkar i centrum här har vi också 28 timmar/dygn. Umeå är staden där allt är så nära att man får mera tid. Därför kallar vi vår stad 28-timmarsstaden i konferenssammanhang.

Umeå är en ungdomlig stad med rikt kultur- och nöjesutbud samt vacker natur. Till Umeå är det alltid lätt att komma! Två Europavägar möts i staden och busstationen är den mest trafikerade i norra Sverige. Det går utmärkt att flyga med något av de fyra flygbolagen som trafikerar Umeå och vår flygplats är bara tio minuter från stan. Med tåg kommer man såväl norrifrån som söderifrån.

 

EU-kommissionen har utsett Umeå till Europas kulturhuvudstad 2014. Det är en prestigefylld utnämning som har föregåtts av en tävling mot andra europeiska städer. År 2014 har Umeå uppdraget att vara värdstad för ett årslångt program som engagerar invånarna och väcker internationellt intresse.

 

Umeå är sedan länge känt för sitt kreativa klimat som lockar kulturarbetare, konstnärer och sportprofiler. Personer som bl a Gunnar Nordahl, Per Elofsson, Lisa Miskovsky, Eva Dahlgren, Daniel Lindström, Hanna Ljungberg och Sverker Olofsson har på olika sätt bevisat att en hel del ”duktigt folk” kommer från Umeå.

Naturen ligger också nära i Umeå och man kan hitta aktiviteter för de flesta. Fiske, forsränning, hundspann, skotersafari, skidåkning, flotturer, flera golfbanor, härliga stränder mm.

Välkommen till Umeå!